De lente is weer in zicht: we bergen de donkere en koude dagen op en maken plaats voor die eerste heerlijke zonnige dagen. Langzaam aan zien we hoe de natuur verandert in een schilderspalet vol warme, lichte en vrolijke kleuren. Het zijn deze kleuren die zo wondermooi passen bij een bepaald type mensen. We noemen ze dan ook de ‘lentetypes’.


Het lentepalet

Doorgaans komt het lentepalet zeer fris en helder over en bestaat het uit warme, lichte tinten met een hoog chroma. Het zijn deze felle en vrolijke kleuren die onze lentetypes het meest flatteren. Roomwit, warm roze, mokka, licht perzik, klaproosrood, koraal, grasgroen, abrikoos, turkoois en seringpaars zijn slechts enkele kleuren uit dit frisse palet.

Het lentetype

Bij het uitvoeren van een kleurenanalyse baseren we ons op drie basiselementen: de ondertoon van de huid, de ogen en de natuurlijke haarkleur. Daarnaast zijn er een aantal basiskenmerken en karaktertrekken die specifiek zijn voor de meeste zomer-, winter-, herfst- en lentetypes.

Lentetypes hebben doorgaans een warme ondertoon in de huid. Deze kan variëren van een zeer dunne en haast porseleinen huid tot een mooi gebruinde perzikkleurige teint. Een gouden doek zal dit tijdens de kleurenanalyse bevestigen.

De ogen van een lentetype komen vaak warm over: de iris bestaat uit verschillende warme tinten. Vaak vinden we er ook gelige vlekjes in terug. Het oogwit heeft een ecru tot geelachtige schijn.

De natuurlijke haarkleur van deze warme types is meestal goudblond, goudbruin of lichtkoper. Ook natuurlijke krullen zijn vaak typerend voor een lentetype. Dames of heren met deze warme haartinten worden bovendien doorgaans minder snel grijs. Komt het grijs er op latere leeftijd toch door, dan is het eerder een peper en zoutgrijs. Dit grijs onderscheidt zich van het witzilvergrijs dat we eerder toekennen aan de koele types onder ons.

Omdat ons lentetype een zeer dunne huid heeft, blozen deze types makkelijk en bruinen ze wat moeilijker. Dit warme type heeft vaak sproetjes die het hele jaar door goed zichtbaar zijn.

Globaal gezien zijn de lentetypes in de minderheid in Vlaanderen. Deze warme types zal je in Nederland bijvoorbeeld sneller aantreffen dan hier.

Zwierig, creatief en extravert

Kijken we naar het karakter van een lentetype, dan merken we op dat dit meestal de extraverte persoonlijkheden zijn die makkelijk hun emoties aan anderen tonen. Ze vallen vaak op door hun enthousiasme en hun aanwezigheid, maar zeker niet in een negatievezin.

De vrouwelijke lentetypes houden van zwierige jurkjes en rokken. Ook in hun accessoires laten ze graag hun voorkeur voor hun romantische vrouwelijke stijl doorschijnen. Hun oog voor detail uit zich in hun kledingstijl. Pofmouwen, ruches, tule, lintjes en strikjes zorgen ervoor dat deze levendige types het beste tot hun recht komen.

Bij de mannelijke lentetypes bespeur je eerder een creatievere look: een opvallender kleurtje, een bloemenprint of een pochet als accent geeft dit het beste weer. Ook de camelkleurige accessoires zullen bij dit type man het sterkst naar voor komen.

Zomer-, winter- of herfsttype?

Herken je jezelf niet in de omschrijving van het lentetype en ben je benieuwd welk kleurtype jij dan wel bent? Wil je weten welke kleuren jou het best tot je recht doen komen? Dan is het zeker een aanrader eens bij een kleurenconsulent langs te gaan! Hij/zij zal je vertellen welke kleuren het best bij jou passen en de ideale kleurencombinaties voor jou uitzoeken. Een kleurentype blijf je je hele leven lang, dus het is vast en zeker een kleine investering in jezelf waard!

Lieve Vandevelde. Kleur-, stijl- en imagoconsulente, docente aan de Schoonheidsschool
www.en-couleurs.be

Als je meer weer wil leren over de verschillende kleurentypes kan je de cursus kleur en stijl volgen aan de Schoonheidsschool of in thuisstudie.

Gerelateerde berichten :

  • Wanneer je iemand opmaakt, moet je met vele factoren rekening houden. In het dossier visagie van deze editie zoomen we in op de specifieke kenmerk ...

  • Ieder seizoen opnieuw is het moeilijk keuzes  maken uit de vele nieuwe modecollecties. Graag worden we door modeprofessionals ingefluisterd welke ...

  • De herfstmake-up krijgt een extra vrouwelijk en elegant tintje. Sensueel barok, goud en sierlijk zijn slechts enkele kernwoorden die de trend omsc ...