Dr. Peter Raus is plastisch chirurg en gespecialiseerd in oogchirurgie.  Hij doceert ook een aantal vakken binnen de opleiding tot Verjongingsconsulent(e) aan de Schoonheidsschool en is ook auteur van de thuisopleiding tot Esthetisch deskundige.  In een vorig artikel had hij het over ‘mooie ogen’.  Hieronder gaat hij wat dieper in op de esthetiek van ogen.

De chirurgie is een belangrijk middel om je ogen (nóg) meer uitstraling te geven. Maar er zijn buiten de ooglidplastie nog talrijke andere mogelijkheden om die stralende look te bekomen. Uit het hele gamma kiezen we er vandaag een paar. Even updaten is goed voor iedereen want zelfs als ik met collega’s oogartsen praat over esthetische oogheelkunde, knikken veel collega’s zo van: ‘O, je bedoelt gewoon oog-lid-chirurgie’. Nog vreemder is het vast te stellen dat vele van mijn patiënten er van overtuigd zijn dat ze alleen bovenste oogleden hebben.

Als een patiënt mijn consulteert met een vraag naar ooglidcorrectie begint het gesprek doorgaans ongeveer zo: ‘Goeiedag, u overweegt een correctie van uw oogleden? Bedoelt U dan eerder de bovenste of vooral de onderste oogleden?’ Opvallend veel patiënten kijken me dan verbaasd aan om vervolgens te vragen : ‘Zijn er dan ook onderste oogleden?’

En niet alleen aan de oogleden kunnen we iets doen; de esthéticiennes weten beter dan wie ook dat we op tal van manieren in de ‘skibril-zone’ cosmetische accenten kunnen aanbrengen. En zelfs op het oog zelf zijn er, soms ongekende, mogelijkheden.

 

Bijvoorbeeld met gekleurde contactlenzen. Deze kunnen, naast een correctie van het zicht dienen om de eigen iriskleur te benadrukken. Je kan zelfs kiezen voor een totaal andere kleur. Ongewoon, denkt u? Weet dan dat heel wat celebrities voor special occasions kiezen voor gekleurde lenzen. Sommigen van hen laten de kleur zelfs afhangen van de gelegenheid. Neem nu Angelina Jolie: van nature heeft ze blauwe ogen maar op fotoshoots wordt ze nogal eens gezien met groene lenzen en in de film ‘Salt’ schitterde ze met ‘bruine’ ogen. In de filmwereld is het frequent de regisseur die (mee) de kleur van de ogen kiest. Vele vrouwen vallen voor de diepbruine ogen van Orlando Bloom maar als Elfenkoning in ‘Lord of the Rings’  wilde de regisseur liever blauwe ogen zien. Geen probleem want gekleurde lenzen zijn verkrijgbaar in doosjes van zes blisters, te vervangen, al naargelang het type lens, om de dag of om de maand..

En na een avondje stappen wil het dan wel eens fout lopen. Zo werd Britney Spears onlangs gespot met één blauwe en één bruine lens. Een vergissing of een nieuwe trend?

Paris Hilton houdt van blauwe lenzen met bovendien een zwart randje, om haar indringende blik nóg meer te accentueren.

Je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk: zo bestaan er lenzen waarbij de pupil niet rond is maar de vorm heeft van dollartekens. Of zie  je liever een spleetvormige pupil zoals bij een kat?

Helemaal bijzonder zijn de lenzen van het modehuis ‘Christian Dior’ Hier kan je kiezen tussen de versie met een gouden randje of die met het,uiteraard gouden, CD-logo in gebrand… Hopelijk gaan die lenzen dan wel een ietsje langer mee!

In de Verenigde Staten loopt het storm voor de zogenaamde Circle lens met daarop een regenboogvlies geprint dat veel groter in diameter is dan de eigen iris, gewoon omdat die hebbedingetjes de look geven van Lady Gaga zoals je ze kan zie in de videoclip van ‘Bad Romance’.

De makers van de clip zullen bij een volgende clip hopelijk extra nadenken vooraleer ze de opnames van Lady Gaga nog eens digitaal gaan bewerken…

Helaas hebben deze vrij dikke Circle lenzen, ook door hun bijzonder grote diameter, al voor veel hoornvlies-ontstekingen gezorgd. Ze bevestigen de noodzaak om contactlenzen te laten aanpassen èn regelmatig te laten controleren door vakmensen met een aangepaste opleiding…

Vele cliënten zullen hun schoonheidsspecialiste om advies vragen over de ooglidranden.

Eyeliners zijn inderdaad mooi ware het niet dat ze meestal net op die plaats worden getekend waar de belangrijke Meibomius kliertjes uitmonden. Deze kliertjes produceren een soort olie die zich vermengt met de natuurlijke tranen om zo de verdamping van die tranen te vertragen.

Verstopping van deze kliertjes kan leiden tot ooglidrand-ontsteking en een droog of geïrriteerd oog. Het bevestigt de noodzaak van een dagelijkse, grondige de-maquillage…

Mascara, dat op de wimpers zelf wordt aangebracht, geeft doorgaans minder last, al kunnen sommige personen ook hier allergisch op reageren…Houdt u van extremen? Google dan eens naar de valse wimpers van de Britse kunstenares Jessica Harrison die echte vliegenpootjes aan de ooglidranden kleeft en dan trots spreekt over haar ‘flylashes’ in plaats van ‘eyelashes’??

Maar terug naar de eyeliner. Die heeft al een lange en merkwaardige voorgeschiedenis. Reeds duizenden jaren geleden brachten de moeders “Kohl” aan rond de ogen van hun baby’s. Het hoofdbestanddeel van Kohl was roet om het oog te beschermen, niet alleen tegen oogkwalen maar ook tegen zonnestralen.

Het woord Kohl slaat niet op (zwarte) koolstof maar is afkomstig van het Arabische woord ‘kehal’ of ‘kohal’ dat ook in het moderne Arabisch nog steeds ‘eyeliner” betekent.

Beter bekend bij de schoonheidsspecialistes, is het woord ‘kajal’. Het is het Hindi woord (één van de vele talen in India) voor Kohl. De substantie wordt door de vrouwen in India op ambachtelijke wijze binnenshuis gemaakt.

Het probleem bij zelf-bereide producten is echter dat ze, los van het feit dat eyeliners de ooglidrand-kliertjes kunnen verstoppen, ook allergische ontstekingen kunnen veroorzaken.

Vooral bij last van regelmatige ontstekingen of droge ogen is permanente make-up dus een te overwegen alternatief! Het woord permanent is in dit geval, zoals jullie weten, een foute woordkeuze: meestal moeten de lijntjes worden vernieuwd of op zijn minst worden bijgewerkt na 3 tot 4 jaar. Het gaat hier wel degelijk om een vorm van tattoo maar toch is er een wezenlijk verschil met de tattoos die je elders op je lichaam kan laten aanbrengen. Die worden ook met een ander soort toestel aangebracht: bij lichaams- tattoo maakt de naald een kloppende beweging; bij permanente make-up een draaiende beweging. Geen volledige cirkels maar een beweging, vergelijkbaar met die van je elektrische tandenborstel. Resultaat is een minder diepe maar ook minder pijnlijke tattoo in de  gevoelige ooglidrand.

Voor sommige dames (of heren…) zijn de oogleden hiervoor zelfs tè gevoelig en alhoewel het Franse spreekwoord zegt: Wie mooi wil zijn moet lijden (“pour être belle il faut souffrir”), zijn er ook hier oplossingen.

De ooglidranden kunnen bij gevoelige personen tijdelijk lichtjes worden verdoofd door ze aan te stippen met een licht verdovende oplossing.

Heel belangrijk bij permanente make-up is de keuze van de juiste kleur. De optimale kleur wordt mee bepaald door de haarkleur, de kleur van de iris en de vorm van het aangezicht. Zij verschilt bovendien meestal ook een beetje tussen bovenste en onderste ooglid. Onderaan zal de kleur meestal in de buurt van de kleur van de ogen liggen; bovenaan verkiezen we gewoonlijk donkerbruin tot (bijna) zwart. De gebruikte kleur, een mengeling van bestaande basiskleuren wordt, net zoals bij een cocktail aan de bar, best in de fiche van de cliënt genoteerd om later met eenzelfde kleur te kunnen werken of deze een beetje bij te sturen.

De dag na het aanbrengen van de kleurstof zullen de ooglidranden wat zwellen en kan de kleur daardoor wat lichter uitvallen dan verwacht maar dat herstelt zich na een paar dagen. Ook zijn een paar kleurpartikels soms iets te oppervlakkig aangebracht waardoor ze worden uitgetraand. Een kleine retouche na een paar weken is dan ook eerder regel dan uitzondering.

Is de cliënt allergisch aan alles en nog wat? Dan kan best eerst een test-spot worden gezet op een ‘onzichtbare’ plaats bijvoorbeeld achter het oor om te zien of ze de pigmenten wel zal kunnen verdragen…

Persoonlijk zie ik de permanente maquillage eerder als een basis make-up die desgewenst kan worden aangevuld met een meer uitgebreide ‘kleuring’. Dit kan heel ver gaan. Af en toe zie ik echte kunstwerkjes die dan de namen krijgen als: Cleopatra eyes, Asian eyes tot zelfs cat eyes make-up…

Genoeg om over verder te dromen…

Dr. Peter Raus

Peter.raus@gmail.com

Gerelateerde berichten :

  • Het moet in een boek van de beroemde bioloog Desmond Morris geweest zijn dat een vriend me een paar jaar geleden twee schijnbaar identieke foto’s ...

  • Wanneer je iemand opmaakt, moet je met vele factoren rekening houden. In het dossier visagie van deze editie zoomen we in op de specifieke kenmerk ...

  • De lente is weer in zicht: we bergen de donkere en koude dagen op en maken plaats voor die eerste heerlijke zonnige dagen. Langzaam aan zien we ho ...