Voedings-, gezondheids- en afslankingsconsulenten

Voedings-, gezondheids- en afslankingsconsulenten geven mensen advies over een evenwichtig voedingspatroon en een gezonde levensstijl. Ook beweging komt aan bod. Voedingsconsulenten helpen zo om overgewicht te bestrijden, verteringsproblemen te verhelpen of de conditie te verbeteren. Ze zorgen er eenvoudigweg voor dat klanten zich opnieuw beter in hun vel voelen.

Om dat te bereiken bieden voedingsconsulenten gepersonaliseerd advies, professionele tips en voorlichting aan. Ze doorlopen met elke klant een aangepast traject. Met behulp van voedingsschema’s en een stappenplan werken ze resultaatgericht aan een verbetering van de eetgewoonten.

Voedingsconsulenten vind je voornamelijk in zelfstandige praktijken, ziekenhuizen, rusthuizen of fitnesscentra. Sommige bezoeken hun klanten ook op locatie.

Bij ernstige lichamelijke of mentale aandoeningen en bij extreem over- of ondergewicht verwijzen voedingsconsulenten de klant door naar een diëtist, arts, psycholoog of psychiater.

Aansluitingsvoorwaarden

Voedings-, gezondheids- en afslankingsconsulenten kunnen lid worden van de Wellnessfederatie als ze voldoen aan een aantal voorwaarden. Controleer hier of jouw profiel matcht met onze voorwaarden.

IK HEB:

  • Een diploma, certificaat of getuigschrift als coach, consulent of mentor
  • Een geldig ondernemingsnummer, een uittreksel uit de Kruispuntbank van Ondernemingen en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering OF een arbeidsovereenkomst als werknemer

IK KEN:

  • Alles over voeding, voedingspatronen en voedingsschema’s
  • De werking van de spijsvertering
  • Verschillende manieren om veilig en verantwoord gewicht te verliezen
  • Verschillende coaching- en gesprekstechnieken, hun voordelen en hun beperkingen
  • De vereisten waaraan een moderne praktijk of gespreksruimte moeten voldoen

IK KAN:

  • Intakegesprekken voeren om de noden van de klant te doorgronden, doelen te bepalen en de begeleiding te personaliseren
  • Eetpatronen vaststellen, duidden of interpreteren
  • Maten bepalen en vetpercentages meten
  • Voedingsschema’s opstellen
  • Werkpunten en targets formuleren in samenspraak met de klant
  • Een professionele vertrouwensrelatie opbouwen met klanten, waarbij respect, eerlijkheid, transparantie en het recht op privacy centraal staan
  • Klanten begeleidden om zelf tot gedragsverandering over te gaan of zelf tot inzicht te komen
  • Klanten bij complexe mentale of fysieke problematieken doorverwijzen naar een diëtist, arts, psycholoog of psychiater
  • Iedereen op maat verder helpen, met respect voor de persoonlijkheid en de gezondheid van elke klant

Heb jij het profiel om lid te worden? Registreer je dan vandaag nog als werknemer, als zelfstandige of als student.