Wellness-, sauna- en zonnebankcentra

Wellnesscentra, saunastudio’s en zonnebankcentra vind je in allerlei vormen en maten. Er zijn vaak grote verschillen tussen centra, zowel qua aanbod als qua prijspositionering.

Wellnesscentra dompelen de klant helemaal onder en bieden een waaier aan schoonheids- en gezondheidsbehandelingen aan. De focus ligt voornamelijk op ontspanning en relaxatie. Klanten vergeten er namelijk hun zorgen en dromen er weg. Ze voelen zich als herboren bij het buitengaan! In wellnesscentra zijn verschillende soorten wellnesswerkers aan de slag: van masseurs tot visagisten. Andere benamingen voor een wellnesscentrum zijn thermen, kuuroord of spa. Bovendien komen wellnesscentra niet enkel als onafhankelijke ondernemingen voor. Ze maken soms deel uit van een hotel, vakantiepark of resort.

Saunastudio’s en zonnebankcentra hebben een specifieker aanbod. Werknemers in een zonnebankcentrum helpen de klant om de meest geschikte zonnebehandeling te vinden. Ze geven ook voorlichting over de mogelijke gevaren van de behandeling. Hun belangrijkste taak bestaat erin de zonnebehandeling perfect af te stemmen op de huid (of het fototype) van de klant.

Medewerkers in een saunastudio bezorgen de klant dan weer een onvergetelijk saunabezoek. Dat kan in een klassieke Finse sauna, een Turkse hamam of een infraroodcabine. Een saunameester neemt daarbij het voortouw in het opgieten en het begeleiden van andere typische saunarituelen. Ook geeft hij of zij tips en voorlichting omtrent hitte en straling.

Aansluitingsvoorwaarden

Uitbaters en werknemers van wellness-, sauna- of zonnebankcentra kunnen lid worden van de Wellnessfederatie als ze voldoen aan een aantal voorwaarden. Controleer hier of jouw profiel matcht met onze voorwaarden.

IK HEB:

 • Een diploma, certificaat of getuigschrift op het gebied van wellness, beauty of coaching
 • Een geldig ondernemingsnummer, een uittreksel uit de Kruispuntbank van Ondernemingen en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering OF een arbeidsovereenkomst als werknemer

IK KEN:

 • Verschillende huidtypes en hun gevoeligheid voor kunstmatig licht, warmte of bepaalde verzorgings- en schoonheidsproducten
 • De geldende wettelijke bepalingen en veiligheidsvoorschriften voor wellness-, sauna- of zonnebankcentra
 • De gangbare producten, technieken en behandelingen die in wellness-, sauna- of zonnebankcentra gebruikt worden
 • De basistechnieken van EHBO
 • De mogelijke gevaren van bepaalde (zonne)behandelingen en de manieren om deze gevaren te voorkomen of te beperken tot een absoluut minimum

IK KAN:

 • Het type en de lengte van de behandeling afstemmen op de fysieke eigenschappen en de wensen van de klant.
 • Klanten gastvrij, warm en vriendelijk ontvangen
 • Gespecialiseerde apparatuur reinigen, desinfecteren en onderhouden
 • Hygiënisch en veilig werken
 • Elke individuele klant advies geven en op maat verder helpen, met respect voor privacy, persoonlijkheid en lichamelijke gezondheid

Sluiten deze voorwaarden perfect aan bij jouw profiel? Word nu erkend lid! Schrijf je in als werknemer, als zelfstandige of als student.